Liquid-Aroma Blog

A vape története: Hogyan indult és merre tart? Mire lehet számítani?

Liquid-Aroma
2024.09.20 12:42
A vape története: Hogyan indult és merre tart? Mire lehet számítani?

Azt, hogy a vape története: hogyan indult és merre tart, rengeteg tényező befolyásolta. Természetesen a sztori nem napjainkban kezdődött, sőt, már évtizedekkel ezelőtt megjelentek az úgynevezett füstmentes cigaretták. Azonban az igazi népszerűségre hosszú éveket kellett várni.

A vape története: Hogyan indult és merre tart?

Az elektronikus cigaretta története nagyon érdekes és hosszú múltra tekint vissza. Az e-cigi megjelenése, fejlődése számos tényezőnek köszönhető, amelyek közé tartoznak az egészségügyi, társadalmi és technológiai változások is. A jelenlegi készülékekről érdemes bővebben olvasni, hogy tisztában legyünk a részletekkel, ha éppen azon gondolkodunk, hogy eljött az ideje elhagyni a hagyományos cigarettát vagy éppen kipróbálni a gőzölést.

Az elektromos cigi ötletét már a 20. században felvetették, de az első ténylegesen működő szerkezetre még éveket kellett várni.

Először 1963-ban szabadalmaztatta Herbert A. Gilbert a füstmentes cigarettát, ami képes volt gőzt generálni égetés nélkül. Bármennyire is újnak és érdekesnek hangzik, sosem került kereskedelmi forgalomba. Egészen 2003-ig kellett várni, amikor a modern értelemben vett elektromos cigarettát egy kínai gyógyszerész, Hon Lik kifejlesztette. Elsősorban azért kezdett el dolgozni ezen a szerkezeten, mert az édesapja erős dohányosként halt meg tüdőrákban.

A legelső készülék Kínában jelent meg, de világszerte gyorsan kezdtek elterjedni. Nem kellett sok idő ahhoz, hogy a népszerűsége rohamtempóban növekedjen. Ennek több oka is van, és az is kellett hozzá, hogy az elektromos cigaretta “jókor volt jó helyen”.

Az első generációs készülékek még egyszerűbbek voltak, erősen hasonlítottak a hagyományos dohánytermékekre. Ahogy fejlődött a technológia, úgy váltak egyre kifinomultabbá. A második generációban jelentek meg az újratölthető akkumulátorral működő szerkezetek, amelyek jobb teljesítményt és hosszabb élettartamot biztosítottak. A harmadikban érkeztek a modok, amelyekkel személyre szabhatjuk a készülék működését, szabályozhatjuk a hőmérsékletet is. A patronok és liquidek is megjelentek, ma már leginkább az a kérdés, hogy mennyi kalória van az eliquidben.

Komoly szabályozások jelentek meg

A vape története: hogyan indult és merre tart kérdéskörből nem maradhatnak ki a szabályozások sem. A gyors népszerűségnek “meglett az ára”. A fiatalabb generáció körében gyorsan terjedt a “vaping” kultúra. Vonzónak találták az ízeket, a hatalmas gőzfelhőket és a technológiai innovációt. Ez nem kerülte el a kormányok és a szabályozó szervek figyelmét sem. Mind Európában, mind az Egyesült Államokban egyre szigorúbb szabályok, előírások léptek életbe. Elsősorban a fiatalkorúak védelme volt a cél, illetve a nikotinfogyasztás biztonságának a növelése.

Sok országban van arra példa, hogy egyenesen betiltották az ízesített liquidek forgalmazását. A legtöbb helyen azonban egy kalap alá vették a hagyományos cigarettákkal. Magyarországra is utóbbi a jellemző, például e-cigit nem lehet használni ott, ahol a dohányzás tiltva van.

Izgalmas jövő vár ránk

A technológia folyamatosan fejlődik. Ha valaki figyelemmel kíséri a megjelenő új készülékeket, akkor láthatja, hogy egyre jobb a felhasználói élmény, hosszabb az akkumulátoridő, és a kialakítás is változik. Nikotinmentes alternatívákból is már több van, de arra is számítani kell, hogy a szabályozások, korlátozások is változni fognak. Webáruházunk kínálatából minden beszerezhető, ami a kényelmes elektromos cigarettázáshoz szükséges.