Liquid-Aroma Blog

Az egyik legfontosabb kérdés: mennyi kalória van az eliquid-ben?

Liquid-Aroma
2024.08.09 12:40
Az egyik legfontosabb kérdés: mennyi kalória van az eliquid-ben?

Ha valaki a mindennapokban odafigyel arra, hogy pontosan mit fogyaszt, vagy éppen most kezd egy komolyabb fogyókúrába, edzésprogramba, akkor fontos tényező, hogy mégis mennyi kalória van az eliquid-ben. Pláne elsődleges ez, amikor szigorúan követjük, hogy naponta mekkora mennyiségű kalóriát vihetünk be szervezetünkbe.

Mennyi kalória van az eliquid-ben? Mire kell odafigyelni az előkészületek során?

Az aromák és koncentrátumok összetétele egy fontos tényező minden kezdő és haladó elektromos cigarettázó számára. Az emberek általában azért választják ezt a módszert a hagyományos dohánytermékekkel szemben, mert sokkal egészségesebb, elérhetőbb, és a káros mellékhatások miatt is kevésbé kell aggódni. Sokan odafigyelnek arra, hogy mégis mi az, amit fogyasztanak a mindennapokban. Általában ezért is váltanak az elektromos cigarettára a hagyományos cigiről. Nikotin ugyanúgy található benne (ez sem muszáj), de sok más káros anyagot elhagyhatunk.

Már önmagában az is fel szokott merülni kérdésként, hogy az eliquid-ben van-e egyáltalán kalória? Sokan gondolják azt, hogy a vapelés még a fogyásban is segíthet. Sajnos el kell őket szomorítanunk: erre semmilyen bizonyíték nincs, hogy az elektromos cigaretta bármilyen jótékony hatással lenne a fogyókúrára. Ugyanez érvényes a másik végletre is: az eliquid fogyasztásával garantáltan nem fogunk elhízni. Természetesen ez még nem jelenti azt, hogy aromákban, koncentrátumokban egyáltalán nincs kalória. Csupán lehetetlen akkora mennyiséget fogyasztani, aminek a mérlegen is látható eredménye lenne.

Kalória elsősorban a bázisfolyadékokban, a növényi glicerinben (VG) és a propilén-glikolban (PG) található. Emellett még az aroma ízesítésében is van, valamint a nikotinban, de ez már valóban elhanyagolható mennyiség. A PG 4 kalóriát tartalmaz grammonként, a VG pedig 4,32 kalória/gramm. A növényi glicerin és a propilén-glikol szinte azonos súllyal rendelkezik milliliterenként (1,036 és 1,26 gramm). Ha 2 milliliter aromát, koncentrátumot töltünk a tankba, az azt jelenti, hogy összesen 10,89 kalóriát fogunk elfogyasztani. Ez csekély “ár” azért, hogy egy teljes, mind az 5 érzékszervünkre hatással lévő élményben lesz részünk.

Fel sem dolgozzuk a kalóriát

Az, hogy mennyi kalória van az eliquid-ben, azért sem releváns kérdés, mert a gőz a tüdőnkbe kerül, ami nem fogja feldolgozni, felhasználni azt. Persze van egy bizonyos mennyiség, ami a hasunkba is távozhat, de ez már annyira minimális, hogy semmilyen hatása nem lesz a testsúlyunkra. A nikotinban lévő kalória pedig szintén elhanyagolható mennyiséget jelent. Sokan váltanak azért elektromos cigarettára, mert azt remélik, ezzel fogyhatnak néhány kilót.

Önmagában csak erre támaszkodva ne számítsunk arra, hogy hamarosan egy mérettel kisebb ruhát kell vásárolni. A vapelés egészségesebb, de a fogyáshoz egyáltalán nem elegendő és semmilyen hatása nincs rá. A legjobb módszer az, ha minél többet mozgunk és odafigyelünk arra, hogy mit eszünk és iszunk. A rendszeres testmozgással és egészséges étkezéssel garantáltan le fogunk dobni magunkról néhány kilót.

Szabadon fogyaszthatunk eliquid-et

Bármilyen fogyókúrát is követünk, az elektromos cigarettázás nem fogja negatívan befolyásolni. Webáruházunk kínálatában minden megtalálható, ami a kellemes kikapcsolódáshoz, gőzöléshez szükséges lehet. A mennyiség miatt sem kell aggódni, érdemes minden újdonságot kipróbálni.